• Avortament

Des d’Eslovènia, França, Catalunya i fins a Polònia, les dones reclamen accés a l’avortament segur a tota Europa

Avui, activistes de tot Europa, incloent-hi Eslovènia, Estat espanyol, França i Polònia, s’han reunit per formar una nova aliança paneuropea i presentar una declaració durant una conferència de premsa en línia – com a primer pas cap a garantir avortaments segurs i accessibles per a les dones de tot el continent. Aquest esdeveniment marca un moment crucial on veus de nacions europees diverses s’uneixen per defensar els Drets Reproductius, subratllant la determinació col·lectiva per assegurar la seguretat i accessibilitat dels serveis d’avortament a tot el continent.

“Creiem en una comunitat forta i connectada. Creiem que un grup d’amics pot canviar el món. Creiem que junts podem arantir que cap dona mori perquè no té accés a una atenció d’avortament segura. Mereixem viure en un món ple d’amor i solidaritat, on tothom és lliure de decidir com vol viure les seves vides”, diu Nika Kovač, una de les impulsadores de la petició.

Actualment, se suposa que més del 95% de les dones a la UE tenen garantit l’accés a l’avortament. No obstant això, els informes indiquen que aquestes xifres no reflecteixen la realitat: accedir a l’avortament és una realitat molt més complexa. Experts i activistes assenyalen que no és tan fàcil accedir-hi ni un dret garantit. En diversos països de la UE, les restriccions legals i d’accés es mostren com un obstacle considerable per a aquelles que més ho necessiten. La declaració afirma que el dret a l’avortament és un dret humà, i l’accés a aquest és una atenció sanitària fonamental“.

“Hem vist el que ha passat als EUA i a Polònia, on, de la nit al dia, en contra de la voluntat del poble, un grup de jutges polítics va eliminar la protecció d’aquest dret fonamental a les dones”, diu la declaració als governs dels països europeus i als estats de la UE. Signar aquesta crida és només el primer pas. Estem aquí per exigir el control dels nostres cossos i la llibertat de les nostres vides. Estem aquí per dir juntes: protegim les dones”.

La crida s’ha distribuït activament entre diverses persones de diferents països per assegurar un ampli abast i participació, amb l’objectiu de recollir unes primeres 300.000 signatures. Amb aquesta petició, la coalició espera establir les bases per a futures accions per protegir el dret a l’avortament a tot el continent, amb la promesa d’explorar i prendre les mesures legals necessàries per acostar Europa a una etapa on els Drets Reproductius estiguin protegits i siguin accessibles. Aquesta fase inicial s’ha demostrat com un pas crucial per a construir impuls i suport per als canvis substancials que busquen assolir.

La iniciativa representa un front unit i poderós de persones i organitzacions compromeses com L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i destacades feministes com Nika Kovač, Marta Lempart, Cristina Fallarás, Alice Coffin, Almudena Rodríguez o Sílvia Aldavert, entre d’altres. S’espera que aquesta acció suposi una mesura proactiva per garantir que Europa no segueixi un camí on el dret a l’avortament segur i legal estigui cada vegada més en perill.

En l’era actual, els avortaments insegurs continuen sent un risc important per a la salut, provocant morts evitables i complicacions greus. La campanya es fonamenta en la creença que cada dona ha de tenir el dret de prendre decisions informades sobre el seu cos sense enfrontar barreres innecessàries o posar en perill la seva salut i benestar. L’objectiu general de la coalició és protegir i promoure el dret a l’avortament a tot Europa, assegurant que totes les dones tinguin accés als serveis d’atenció sanitària segurs, respectuosos i legals que es mereixen.

Col·labora

Volem que l’associació es construeixi entre totes!
Ves al contingut