Drets Sexuals i Reproductius

Els Drets Sexuals i Reproductius (DSIR) s’engloben dins el paradigma de Drets Humans que garanteixen que les persones puguin viure en llibertat i sense violències. Suposen poder expressar i gaudir dels nostres cossos, les nostres sexualitats, els nostres desitjos i plaers lliures de tota mena de violències i discriminacions.

“Els Drets Sexuals i Reproductius i Drets Humans són un conjunt de poders no opressius, són poders vitals que abonen a la qualitat de la vida i al benestar. A la vida de cadascú, aprendre'ls i assumir-ne al viure, implica l'apoderament personal i l'apoderament col·lectiu”

De los Rios , Lagarde, Marcela, “El Feminismo en mi vida. Hitos, Claves y Topias”. 2012. Instituto de las mujeres de Mexico.

Alhora, ens garanteixen poder exercir i gaudir de la plena sobirania corporal, orientació sexual i identitat i expressió de gènere i també suposen “poders vitals” que en el seu reconeixement ple contribueixen a transformar les societats.

La seva garantia real és uns dels elements clau que ens permeten transitar a societats justes i lliures.

A més,  els drets sexuals i reproductius són un conjunt de drets humans que garanteixen a les persones  la  seva integritat corporal, la dignitat personal, la igualtat, la diversitat i la llibertat i,  des d’un posicionament polític feminista interseccional cal fer-los efectius des de la centralitat del plaer i benestar de les persones.

Entenem els drets sexuals i reproductius com un tema social i col·lectiu perquè no   podem entendre’ls des d’una visió individualista que no inclogui la sexualitat com una construcció política, social i econòmica i perquè a més, els contextualitzem dins els sistema heteropatriarcal i capitalista.

A la vegada, els Drets Sexuals i Reproductius i Drets Humans incorporen una dimensió de drets públics i participatius que suposa que cada persona i/o col·lectius han de poder reafirmar els seus DSiR en l’àmbit públic i aportar a la construcció dels imaginaris, valors, normes, pràctiques socials i polítiques d’una societat. 

L’exercici ple dels drets sexuals i reproductius suposa una transformació radical de les societats acabar amb l’hegemonia de l’heterosexualitat, el mandat del binarisme de gènere, els rols i estereotips de gènere,  les identitats sexuals, la maternitat obligatòria, la divisió sexual i racial del treball, les violències masclistes, les relacions de subordinació i opressió i posa al centre de l’anàlisi les vides i els cossos diversos en llibertat des del plaer i la no violència. Per tant, aporten a la transformació dels imaginaris, valors i les pràctiques de les societats amb l’objectiu de construït una estructura més justa, lliure i equitativa.

La sexualitat i la reproducció han estat les esferes de la vida on el moviment de dones feminista i el moviment LGTBI+ han posat l’atenció i els  esforços per poder  viure en llibertat, sense discriminacions i lliures de tot tipus de  violències,  des d’una igualtat substantiva.  

Van ser precisament aquets dos moviments  els que van impulsar el procés d’incloure aquestes esferes de la vida en el sistema de protecció internacional  de drets humans aportant al  contingut  dels drets humans les dimensions de la sexualitat i la reproducció. La sexualitat com a aspecte fonamental de l’experiència humana, com allò  central pel desenvolupament ple de la personalitat humana, tan important com la llibertat de consciència o la integritat física. 

La història del reconeixement dels Drets Sexuals i Reproductius és una història de resistència, subversió i, sobretot, de lluita per l’exercici de la llibertat i en favor de la justícia social.

L’Associació forma part d’aquesta història al nostre país i té com a finalitat contribuir a garantir els DSiR des d’un posicionament polític feminista interseccional que, de manera radical, transforma els imaginaris, les normes i les pràctiques socials que mantenen els nostres cossos i les nostres vides oprimides.

Imatge: Manifestació per mostrar el seu suport al dret sexual i reproductiu a Pittsburgh, PA, 1974. Barbara Freeman/Getty Images

Els Drets Sexuals i Reproductius formen part dels drets Humans i són universals, és a dir, totes les persones en el món tenen dret a gaudir-los! Són un conjunt de drets relacionats amb la sexualitat en constant evolució i que contribueixen a garantir la llibertat, la igualtat i la dignitat de totes. Potser n’has sentit a parlar poc, però existeixen, són imprescindibles i són teus!

Dret a la igualtat
Viu i expressa la teva sexualitat com vulguis!

Dret a la participació
La diversitat sexual i de gènere es mou i va on vol!

Dret a la vida, la llibertat, la seguretat i la integritat corporal
El teu cos és teu!

Dret a la privacitat
La informació sobre la teva sexualitat és només teva!

Dret a la llibertat de pensament, opinió i expressió
Expressa’t, organitza’t i participa en accions i moviments socials que reivindiquin els Drets Sexuals i les llibertats fonamentals!

Dret a la salut i als beneficis de l’avenç científic
Reivindiquem l’accés als mètodes anticonceptius i a l’avortament segur per a totes.

Dret a la informació i a l’educació
Volem educació sexual per viure una sexualitat satisfactòria!

Dret a l’autonomia i al reconeixement davant la llei
Expressa la teva sexualitat com vulguis i reivindica-ho!

Dret a escollir casa-se, o no, i a formari planificar una família, o no
Volem triar la forma de convivència que ens faci felices!

Dret a la rendició de comptes i a la reparació de danys
Si t’han fet o t’estan fent mal, tens dret a denunciar-ho i rebre ajuda!

Col·labora

Volem que l’associació es construeixi entre totes!

Necessitem el teu suport per garantir els Drets Sexuals i Reproductius a Catalunya. Volem que L’Associació es construeixi amb l’ajuda de totes.

Ves al contingut