Història
L'Associació inicia la seva trajectòria en la clandestinitat
Durant la dictadura, quan l’autoorganització per garantir les necessitats bàsiques en salut sexual i reproductiva era imprescindible, l’Associació comença a fer els primers passos. L’any 1982 es va inscriure al registre oficial d’entitats amb el nom d’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears.
Les fundadores arrencaven dels moviments socials i polítics, de les lluites feministes per a la legalització del dret a l’avortament, l’anticoncepció, l’educació sexual i contra les violències masclistes. Van impulsar la seva autoorganització en l’àmbit municipal amb la creació dels primers centres de Planning autogestionats el 1977, i van seguir nodrint tota la xarxa de serveis de salut sexual i reproductiva arreu del territori català durant les següents dècades fins a la creació dels ASSIRS a finals del 90.
Moltes d’elles professionals sanitàries però totes activistes polítiques en favor dels drets humans de les dones i, especialment, dels Drets Sexuals i Reproductius. Professionals activistes amb una mirada holística i integral del que suposen aquests drets per a la millora de la vida de les persones i l’assoliment d’una societat més justa.
La despenalització de l’anticoncepció i de l’avortament van suposar un canvi de paradigma en la pràctica professional sanitària i, també, en les demandes i la mobilització social. Les dones i professionals van deixar de ser clandestines i el nou repte de la legalitat estava per descobrir.
Des d’aquí, es va articular aquest moviment també arreu de l’Estat espanyol i va originar el que passaria a ser la Federación de Planificación Familiar Española per tal d’apropar les reivindicacions i necessitats de tots els pobles de l’Estat que s’estrenaven en un nou escenari polític i social i que suposaria grans transformacions a tots els nivells.
Manifestació en favor de l’avortament. Arxiu Ca la Dona. Defensa una expressió lliure de la sexualitat i garantir els drets reproductiu ©de la fotografia: Pilar Aymerich.
La creació del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, convertit en un referent en l’actualitat; el Programa d’acompanyament a dones en situacions de violències masclistes i a dones en privació de llibertat; la creació de l’Intergrup Parlamentari de Drets Sexuals i Reproductius; la presència de L’Associació a espais internacionals de les Nacions Unides; L’Observatori de DSiR, la incorporació de l’educació afectiva i sexual al currículum educatiu; la concepció del Vull Avortar… tots ells (i molts d’altres) són grans projectes que neixen de les llavors que les nostres fundadores van contribuir a fer créixer amb la seva força.
Al llarg de tots aquests anys hem viscut molts canvis, interns i externs, però mai s’ha perdut l’essència i sempre s’ha mantingut el punt de partida com a referència clau. Els canvis responen a una suma d’aprenentatges diversos, un agregat d’evolucions i sabers compartits. Malgrat ha estat un camí complex de caminar, som valentes i convertim les pors en aventures. Recollim el llegat, dia rere dia, amb el respecte i admiració per la nostra memòria històrica, contundent i essencial per les nostres vides individuals i col·lectives, i amb l’aprenentatge arrelat d’allò personal com a polític.
La història del reconeixement i la garantia dels Drets Sexuals i Reproductius és una història de resistència, subversió i, sobretot, de lluita i dedicació per l’exercici de la llibertat i en favor de la justícia social. Esperem que us uniu a L’Associació per seguir contribuint a aquesta història.
Col·labora
“Volem que L’Associació es construeixi entre totes”
Necessitem el teu suport per garantir els Drets Sexuals i Reproductius a Catalunya. Volem que L’Associació es construeixi amb l’ajuda de totes.