• Avortament

Garantir el dret a l’avortament per a les més joves: una prioritat

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va anunciar ahir la voluntat de derogar de forma definitiva la reforma de llei de l’avortament aprovada pel Govern del PP el 2015 i segons la qual s’imposa a les dones de 16 i 17 anys consentiment i presència dels tutors legals per interrompre voluntàriament l’embaràs; anul·lant-les, així, com a subjectes de dret.

Des de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius celebrem el compromís i valentia política de la proposta, però demanem que es pugui portar a terme de forma urgent i immediata per evitar que més joves posin en risc les seves vides i garantir els drets de totes. Recordem que aquesta mesura provoca l’existència d’avortaments clandestins des de fa 5 anys.

La impossibilitat d’obtenir el consentiment, ha abocat a joves a interrompre l’embaràs de forma clandestina o a tirar endavant una maternitat no desitjada, sempre posant en risc les seves vides. La reforma de llei de l’avortament de 2015, ha obstaculitzat l’accés a l’avortament a joves menors de 18 anys en situacions de desarrelament familiar, violència intrafamiliar, desacord en creences religioses, entre d’altres.

La pandèmia ha posat de manifest, un cop més, la invisibilitat de les adolescents i joves i fa imprescindible abordar la necessitat de recursos i serveis especialitzats que garanteixin els seus drets sexuals i reproductius i, en concret, l’accés a l’avortament.

Cal executar polítiques públiques que posin al centre a les persones i facin efectius els seus drets fonamentals. L’avortament forma part de l’autocura i l’obligació de les institucions és garantir-ne l’accessibilitat. De la mateixa manera que tenen l’obligació de fer efectives mesures de prevenció i transformació social a través de l’educació sexual i, també, l’anticoncepció universal.

La intervenció voluntària d’embaràs és una de les pràctiques més freqüents del sistema sanitari i malgrat tot, continua essent una de les més estigmatitzades i desconegudes, tant per part de la ciutadania com, sovint, pels propis professionals. Alhora resulta ser també la més perseguida i amenaçada pels sectors ultraconservadors i fonamentalistes que advoquen per mantenir el sistema heteropatriarcal.

Des de L’Associació volem recordar que l’equitat de gènere comença per garantir els Drets Sexuals i Reproductius i la sobirania corporal de les dones i, per tant, el dret a l’avortament per a totes.

Col·labora

Volem que l’associació es construeixi entre totes!
Ves al contingut