• Avortament

Es presenta «VULL AVORTAR»

L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius crea un lloc web  per fer front a la desinformació sobre l’avortament

Des de L’Associació, després de més de 30 anys en la lluita pel dret al propi cos i acompanyant a milers de dones en aquest procés, creiem que és imprescindible generar un espai d’informació fàcil, accessible, veraç i fiable perquè totes puguem trobar la informació correcta. Per aquest motiu, hem impulsat la pàgina web vullavortar.org , duta a terme a partir de l’activisme col·laboratiu i finançada a través d’un Verkami on han participat desenes de persones i entitats de tot el territori.

Avortar ha estat sempre una pràctica estigmatitzada, castigada i amagada sota el pes d’una moral que l’ha convertit en tabú. Els moviments feministes lluitem arreu del món per garantir la sobirania corporal de totes les persones i reconèixer l’avortament com un dret imprescindible per construir societats justes. Tot i les lluites, a casa nostra encara tenim moltes qüestions pendents i, la clau n’és la informació:

Què he de fer si vull avortar?A qui ho pregunto? On busco la informació?És gratis? I si no tinc targeta sanitària?Fins quan puc avortar?

Aquestes són algunes de les preguntes que es fan les dones i que sovint queden sense resposta perquè la informació no és fàcilment accessible. Més de 20 mil dones a Catalunya, i 100 mil a l’Estat espanyol, avorten cada any havent de trobar respostes on poden, destriant enmig d’informacions complexes, distorsionades i, fins i tot, falses, que obstaculitzen l’accés als serveis. Tot això, sense conèixer quantes en queden fora per no entendre o trobar la informació adient en cada cas.

Poder decidir sobre el propi cos i exercir la sobirania corporal és un dret humà fonamental que requereix Informació veraç, de qualitat i adaptada a les especificitats de cada persona. És impossible decidir lliurement quan manca l’accessibilitat a la informació sobre l’exercici de l’avortament.

El passat mes d’abril presentàvem l’Informe “El acceso al aborto voluntario en el Estado español: principales barreras“, centrat en l’accessibilitat a la informació sobre la interrupció voluntària de l’embaràs, així com en l’anàlisi de les obligacions jurídiques de l’Estat espanyol a l’hora garantir aquesta dimensió del dret a l’avortament. L’informe posa de manifest la vulneració del dret a la informació per la manca de campanyes institucionals d’informació i sensibilització sobre l’avortament, la falta d’informació institucional accessible a través de les pàgines webs de les diferents institucions de salut o que el primer resultat en buscar informació a Internet sobre la Interrupció Voluntària de l’Embaràs és una entitat fonamentalista antiavortament.

Cal afegir que, segons les dades de l’informe de l’IVE a Catalunya el 2019, només la meitat de les dones que han practicat un avortament, havien visitat un centre de planificació familiar públic en els dos darrers anys.

Alhora, a L’Observatori de. Drets Sexuals i Reproductius hem recollit situacions de vulneració de drets amb relació a l’accés a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs i la mala informació rebuda.

Què inclou el projecte i la web?

La pàgina web conté la informació més important que ha de saber qualsevol persona per accedir a un avortament: on es fa, qui ho fa, com ho fan, fins quan, en quines condicions, els terminis legals i els drets a exigir. És a dir, conté informació eminentment pràctica, molt ben explicada i en actualització permanent i està pensada per ser un espai dinàmic, on cadascú pugui plantejar el seu cas concret i rebi la resposta als seus dubtes i necessitats específiques. Ha estat redactada per part de professionals especialistes reconegudes en la matèria i està acreditada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Contempla, a més a més, un espai de contacte directe via correu electrònic i whatsapp per si es necessita algun altre tipus d’acompanyament, sigui presencial o d’atenció directa en qualsevol tema relacionat amb l’avortament. Ben aviat es podrà visitar en castellà i en altres idiomes.

L’Associació volem construir un espai informatiu de totes i per a totes, que garanteixi la voluntat i decisió de les dones, sense interferències morals ni estigmatitzadores. Un espai feminista que, des dels Drets Sexuals i Reproductius, contribueixi a l’agència de qualsevol persona que hagi de prendre les decisions corresponents.


L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius va néixer fa més de 30 anys amb l’antic nom d’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Les membres fundadores ja arrencaven de les lluites clandestines durant la dictadura i en favor del dret a l’avortament, l’anticoncepció i l’educació sexual, entre d’altres. Els anys han anat passant, s’han anat incorporant noves membres, professionals i activistes que, juntament amb les històriques han lluitat i guanyat moltes batalles, però en queden moltes per resoldre i nous reptes per entomar.

El recorregut de L’Associació, l’experiència i expertesa acumulades compartint espais individuals i col·lectius amb milers de dones arreu, ens porta a reivindicar i reubicar la sobirania corporal de totes les persones com a centre vertebrador de les lluites feministes per a la transformació i l’assoliment d’una societat justa i sostenible.

Col·labora

Volem que l’associació es construeixi entre totes!
Ves al contingut