Neix el nou Observatori de Drets Sexuals i Reproductius

Neix el nou Observatori de Drets Sexuals i Reproductius

L’Associació impulsa el nou Observatori de Drets Sexuals i Reproductius (DSiR) amb l’objectiu de generar un espai de denúncia obert a tota la població.

 L’Observatori es converteix en un espai de denúncia des d’on es recolliran i s’estudiaran totes les situacions de vulneracions dels DSiR rebudes a través del web on qualsevol persona, professional o usuària, podrà exposar el seu cas. Una experiència innovadora on s’analitzaran totes les referències i es faran informes públics amb la finalitat d’incidir i transformar les polítiques públiques i els serveis destinats a garantir els DSiR al nostre territori.

Els drets sexuals i reproductius, en tant que Drets Humans, són imprescindibles per assolir una vida digna i les societats no poden ser justes sense el reconeixement, la garantia i el ple exercici d’aquests drets. Si no es garanteixen, es vulneren i, per tant, es vulneren els Drets Humans.

Aquests drets no només han de garantir l’accés a l’atenció en salut sexual i reproductiva, sinó també a l’autonomia de totes les persones, sense cap discriminació, per decidir sobre els nostres cossos i tot el que correspongui a la nostra sexualitat, inclosa la reproducció. Les vulneracions de DSiR poden ser múltiples i molt diverses i es poden viure en qualsevol lloc dels que freqüentem diàriament. Aquestes vulneracions es caracteritzen per estar naturalitzades i invisibilitzades. Per exercir plenament els DSiR és necessari començar a visibilitzar-les, anomenar-les i denunciar-les:

  • M’han donat la pastilla del dia després però m’han clavat bronca dient-me que era l’última vegada que me la donaven.
  • M’han dit que no podia avortar després de les 14 setmanes, i després he vist que no és veritat.
  • Per avortar em fan baixar a Barcelona perquè no hi ha manera d’accedir a l’avortament farmacològic a prop
  • M’han dit que em convé un implant hormonal i que me’l posen gratuït però que no me’l podré treure perquè “em fan un favor”
  • Totes les preguntes que m’han fet assumien que jo era hetero i ni s’han molestat en preguntar-m’ho
  • M’han dit que no em feien la citologia perquè era lesbiana…
  • A la meva escola mai hem fet res sobre sexualitat
  • A l’institut ens han dit que avortar és dolent per a la salut
  • Al meu esplai hi ha un noi que em va tocar el cul per fer-se el graciós
  • La meva parella m’ha insistit per no usar preservatiu malgrat que jo sí que volia

L’Observatori elaborarà els seus informes a partir de les vulneracions recollides tant a l’espai web que està a disposició de qualsevol persona com de les dades derivades dels protocols d’identificació de vulneracions de DSiR del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), centre gestionat per L’Associació. Així doncs, ens agradaria que professionals, entitats i institucions us el feu vostre i el pugueu utilitzar sempre que ho creieu adient per aquest objectiu comú. Els informes seran eines per a la incidència política, local i internacional, i per a la mobilització ciutadana a través de campanyes de comunicació, sensibilitizació i difusió a les xarxes.

Vol esdevenir un espai de denúncia, independent i col·laboratiu per recollir i compartir sabers i, també, una eina que, a través del coneixement profund i del seguiment exhaustiu de casos i legislacions, aconsegueixi millorar i transformar les polítiques públiques i de proximitat en aquest àmbit.

Amb aquesta iniciativa, L’Associació, vol seguir avançant en aquest camí que va iniciar, ara fa més de 30 anys, amb la voluntat ferma de fer efectius i garantir els Drets Sexuals i Reproductius al conjunt de la població.  Així neix L’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius.

 

Accés al comunicat en pdf i material gràfic de la campanya de presentació

Quant a l'autor

L'Associació administrator