L’avortament és la interrupció d’un embaràs. A l’Estat Espanyol es va aprovar una nova llei que regula l’avortament provocat el 4 de març del 2010. La legislació espanyola, Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs, permet interrompre l’embaràs en les següents situacions:
- Fins les 14 setmanes de gestació per lliure decisió dona.
- Fins a les 22 setmanes de gestació per mlaformació fetal o risc de salut per la mare. Cal informe i indicació mèdica.
- A partir de les 22 setmanes de gestació per malaltia incurable del fetus a través d’un Comitè Mèdic que es designa a cada Comunitat Autònoma.
L’avortament es practica en els hospitals públics o en centres privats degudament acreditats. Un cop presa la decisió, és important conèixer el procediment mèdic i tenir un bon suport psicològic durant tot el procés. Es disposa de professionals sanitaris que en tot moment assessoren i donen suport en tots els aspectes relacionats de forma totalment confidencial.
La nova legislació incorpora aquesta prestació a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut garantint l’accés igualitari per a totes les dones. Cal recordar que aquestes competències estan transferides a les CCAA i per tant queda en mans dels Governs Autonòmics la seva aplicació.
ALTRES TEMES IMPORTANTS QUE S’INCLOUEN A LA LLEI:
- MENORS: Amb la nova reforma que el PP va aprovar al setembre del 2015 JA NO ES Permet decidir a les dones de 16 i 17 anys. Sempre necessitaran l’autorització de tutors i tutores legals.
- PERIODE DE REFLEXIÓ: 3 dies des de la decisió fins a la intervenció.
- OBJECCIÓ DE CONSCIÈNCIA: les persones professionals tenen dret a l’objecció sempre que es garanteixi l’accés i la qualitat assistencial de la prestació.
- FORMACIÓ A PROFESSIONALS: incloure la salut sexual i reproductiva en els programes curriculars de les carreres relacionades amb la salut.
A Catalunya per accedir a un avortament a través del Sistema Nacional de Salut cal adreçar-se a les professionals d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva del vostre Centre d’Atenció Primària. Allí us informaran i orientaran dels passos a seguir. Existeixen dos mètodes per fer la interrupció d’embaràs: farmacològic i instrumental.
- Farmacològic: el podreu sol·licitar a les professionals d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva fins a les 7 setmanes de gestació i elles us indicaran quin és el seu ús i en faran el seguiment.
- Instrumental: les professionals d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva us derivaran als centres acreditats adients per fer la intervenció que varia segons les setmanes de gestació.
Més informació al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya
- Estudio comparativo entre el método farmacológico y el instrumental en la interrupción del embarazo. ACAI, noviembre 2014.
- Investigación ACAI – Mujeres de 16 y 17 años -Noviembre 2014
- LA REFORMA DEL ABORTO A LA LUZ DEL DERECHO INTERNACIONAL. EL ANTEPROYECTO DE LEY NO CUMPLE CON LOS ESTÁNDARES INTERNACIONALES. SERIES ANÁLISIS JURÍDICOS – PdL Núm.1-Marzo 2014. RIS, Lydia VicenteMárquez.
- Estudio de ACAI publicado el 11 de marzo del 2014: Opciones que las mujeres contemplan ante la imposibilidad de interrumpir legalmente su embarazo
- Article. DIA DE LA MARMOTA: REVÀLIDA SOBRE L’AVORTAMENT. Publicat per Sílvia Aldavert. Cap de Programes de l’Associació de planificació familiar de Catalunya i Balears i membre de la Campanya pel dret a l’avortament lliure i gratuït, 2014.
- Experiencias de mujeres que acceden al aborto en Catalunya 2012-13, Bayla Ostrach.
- IVE Catalunya. un año de colaboración público-privada 2013, Santiago Barambio.
- Ponencia “20 años de aplicación de la ley de despenalización del aborto en España”, Eva Rodriguez Armario.
- “Método anticonceptivo utilizado por las mujeres que interrumpen un embarazo no deseado”, ACAI.
- “Abortion Worldwide: A Decade of Uneven Progress” (2009), Guttmacher Institute.
- “Document sobre la interrupció voluntària de l’embaràs” (2008), Observatori de Bioètica i Dret de la UB.
- “Acceso al aborto en el Estado Español:Un mapa de inequidad” (2008) , ACAI i GIE.
- “La realitat de l’avortament a Catalunya” (2008), APFCIB.
- “Interrupción Voluntaria del Embarazo. El derecho de las mujeres a decidir” (2007), Coordinadora Estatal de Organizaciones Feministas.
- “La interrupción voluntaria del embarazo y los métodos anticonceptivos en jóvenes” (2006), Ministerio de Sanidad y Consumo.
- “Abortion legislation in Europe” (2004), IPPF.