La línia de l’avortament

Des de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius oferim des d’aquest 22 de maig un nou servei d’acompanyament per a dones i persones que volen avortar o han avortat, és “La línea de l’avortament 664 647 553”.  És un servei telefònic gratuït i confidencial que vol oferir un espai d’escolta sense judici a les persones que necessitin parlar i compartir dubtes, reflexions, emocions o pensaments sobre l’avortament, ja sigui perquè estan valorant fer-ho o perquè ja l’han fet.

Aquesta és una iniciativa pionera a l’estat espanyol i que ha adaptat a la nostra realitat el projecte “Abortion Talk” de la Gran Bretanya https://www.abortiontalk.com/   També existeixen projectes similars en molts països que han resultats inspiradors. Les companyes d’Abortion Talk han assessorat en la implementació de “La línea de l’avortament”.

A Catalunya cada any unes 20.000 accedeixen a l’avortament. I una de cada tres dones faran un avortament durant la seva vida reproductiva.  Malgrat sigui una práctica tan freqüent i disposem d’una legislació i recursos que en garanteixin l’accés en la majoria de casos, encara hi ha un estigma important que l’envolta.

La lína telefònica parteix d’un posicionament pro-elecció en el que totes les persones haurien de tenir dret a triar si continuar o acabar un embaràs. Però també pro-veu perquè facilita parlar-ne i trenca el silenci i l’estigma nociu al voltant de l’avortament. I també contribueix a desmuntar mites en relació a la temàtica.

Deixar un espai per permetre que aquelles que han tingut o proporcionat avortaments puguin discutir les seves experiències és molt beneficiós per les persones i per la societat.

La línia de l’avortament està atesa per una desena activistes defensores que han rebut una extensa i intensa formació específica per dur a terme l’atenció telefònica en relació a la temàtica. I compta amb la supervisió permanent de professionals psicòlogues i sanitàries de l’Associació expertes en l’avortament.

Aquest és un nou recurs d’acompanyament que se suma a la web  www.vullavortar.org i a www.quieroabortar.org on es pot trobar informació clara d’on i com accedir a l’avortament a Catalunya i que cada any reben prop de 6.000 visites.  També se suma al projecte +22, que acompanya informativament, jurídicament i emocionalment a dones i persones gestants que volen interrompre l’embaràs més enllà de la semana 22. https://lassociacio.org/mes22/