Carta de L’Associació

Des de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius volem agrair públicament el reconeixement que hem rebut avui amb la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya. L’entomem amb profunda emoció i el consagrem a les fundadores, les lluitadores en la clandestinitat i durant les dècades posteriors, que van aconseguir acabar amb els avortaments insegurs, van promoure que es parlés de la sexualitat per gaudir-ne i van ajudar a vèncer la por de conèixer els nostres cossos i reivindicar-los com a propis.

La història dels Drets Sexuals i Reproductius és una història de resistència, subversió i, sobretot, de lluita per l’exercici de la llibertat i a favor de la justícia social. L’Associació ha format part d’aquesta història al nostre país i, sempre, ha volgut contribuir de forma col·lectiva i transformadora a construir-la. Recordar la història i distingir-la significa un compromís per continuar endavant. Hem après bé que un poble sense memòria mai pot ser lliure, i ens sabem part d’aquesta memòria.

Volem reivindicar, de nou, la que ha estat sempre una de les vindicacions essencials: reubiquem la sobirania corporal de totes les persones com a centre vertebrador de les lluites feministes per a la transformació i l’assoliment d’una societat justa i sostenible. Garantir els Drets Sexuals i Reproductius com a Drets Humans és clau per contribuir a l’agència, autonomia i qualitat de vida de totes les persones.

Des de L’Associació ho continuarem fent, ho continuarem exigint amb el llegat a la mà i fonamentat en el compromís social, en la defensa de l’equitat i la centralitat de les diversitats, en el feminisme interseccional, en la transparència i la voluntat de transformació social i en el servei públic.

Durant aquest llarg i intens camí que hem recorregut, amb els canvis interns i externs que formen part de la reconceptualització dels espais i idees compartides, ens il·lusionen els punts de trobada, d’intercanvi i reflexió dels sabers de totes. I d’aquí que us brindem la gratitud, l’admiració i el respecte que us mereixeu les que hi treballeu cada dia i les que hi militeu sense descans. És així com rebem aquest guardó, com un reconeixement per a totes aquelles persones que n’han format part, les que ja no hi són però continuen essent imprescindibles, les que sostenen els embats dels temps i les que han de venir per heretar tot allò que significa la lluita per una vida que valgui la pena ser viscuda.

I, en un dia com aquest, no podem deixar de reclamar allò que ens dona ànima; recordar que la defensa i suport a les Defensores de Drets Sexuals i Reproductius és indispensable per reforçar les democràcies i estats de dret basats en els Drets Humans. Vivim una nova època d’amenaces i retrocessos que tornen a posar aquests drets al centre de la diana arreu del món, i les Defensores són les agents democratitzadores i de canvi que poden aturar-ho. També aquí, a casa nostra, i per això, avui més que mai, demanem al President de la Generalitat de Catalunya i a la resta de representants polítics i Institucions del país, que omplin de contingut aquesta Creu de Sant Jordi i protegeixin i sostinguin  a les defensores de Drets Humans com a prioritat del país davant l’amenaça real dels fonamentalismes. Tenim memòria, fem memòria i sentim el risc, les Defensores de Drets Sexuals i Reproductius no els volem deixar passar, plantem cara al feixisme.

 

Barcelona, dilluns 11 de juliol del 2022.