El guardó, obra de Maria Padilla, s’ha lliurat aquest divendres dia 7 de juliol, coincidint amb l’Assemblea General de Sòcies de L’Associació
La quarta edició dels premis de L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha volgut reconèixer a Sonia Corrêa, Maria Jose Masanet, Teresa Cos i Montse Benito. L’entrega de premis ha tingut lloc a la Sala Iserte del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats. Les guardonades s’han mostrat satisfetes per rebre un premi que, tot i ser a títol individual, entenen que forma part d’un reconeixement a una lluita col·lectiva tan sovint invisibilitzada. En aquesta mateixa línia, Imma Clarà, presidenta de L’Associació, ha destacat la necessitat de cuidar-nos entre companyes de trinxera.
Amb aquests guardons, que enguany celebren la quarta edició, L’Associació vol reconèixer la dedicació i esforç que les premiades destinen a la garantia i defensa dels Drets Sexuals i Reproductius, a la vegada que pretén fer valdre persones i lluites que solen ser invisibles justament per la seva proximitat a les realitats de les persones.
- Sonia Corrêa. És una activista i investigadora feminista brasilera, enfocada principalment en temes d’igualtat de gènere, salut i sexualitat. Des del 2002, ha estat copresidenta de Sexuality Policy Watch (SPW), un fòrum mundial que analitza les tendències globals en polítiques i projectes relacionats amb la sexualitat. Del 1992 al 2009, Corrêa va ser coordinadora d’investigació sobre salut i drets sexuals i reproductius en Alternatives de Desenvolupament amb Dones per a una Nova Era (DAWN, per les sigles en anglès), una xarxa feminista del Sud. Com a membre de la societat civil, va participar en les negociacions de les Nacions Unides sobre qüestions relacionades amb el gènere i la sexualitat a la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament (ICPD) de 1994, la Conferència Mundial sobre la Dona de 1995, que va adoptar els Principis de Yogyakarta com un dels 29 signataris 4 i les seves respectives revisions. Al costat de Richard Parker, Corrêa presideix Sexuality Policy Watch, un fòrum global d’investigadors i activistes que treballen en temes i polítiques de drets sexuals a tot el món.5 El fòrum es va llançar el 2002 com el Grup de treball internacional sobre sexualitat i política social (IWGSSP), però va canviar el seu nom el 2006.6 Des dels seus inicis, SPW ha dut a terme investigacions sobre tendències en la sexualitat, defensat la prevenció de la violència contra les dones, 7 creat aliances amb grups de drets sexuals i publicat anàlisi clau de polítiques.
- Maria Jose Masanet. Doctora en Comunicació Social (Universitat Pompeu Fabra). Va ser professora i investigadora a la Universitat Pompeu Fabra (2015-2019) i actualment és professora lectora Serra Húnter a la Universitat de Barcelona (2019-Actualitat). Ha participat com a project manager i investigadora a diferents projectes europeus com el Transmedia Literacy. Exploiting transmedia skills and informal learning strategies to improve formal education (H2020) i el TRANSGANG. Transnational Gangs as Agents of Mediation: Experiences of Conflict Resolution in Street Youth Organizations in Southern Europe, North Africa and the Americas (ERC). Les seves línies de recerca es centren en l’educació mediàtica, les narratives transmèdia, l’adolescència i joventut, les sèries de ficció, la perspectiva de gènere i la representació de la sexualitat i la relació amorosa als mitjans de comunicació. Ha publicat el seu treball a diferents revistes científiques com New Media & Society, Learning, Media & Technology, Journal of Youth Studies, Sex Education i Young, entre altres. Ha estat professora visitant a la Loughborough University, a la Universidad Central de Venezuela, a la Université Sorbonne Nouvelle Paris 3 i a la Ghent University.
- Dra. Teresa Cos. Llicenciada en medicina per la universitat de Barcelona ha desenvolupat el gruix de la seva carrera professional a l’Hospital Bruggman de Brusel·les, del qual és cap de l’àrea de medicina fetal des del 2018. També forma part del comité ètic del mateix hospital. El seu treball i el de la unitat de medicina fetal és de referència internacional en l’àmbit assistencial i de recerca havent publicat dotzenes d’articles en revistes mediques d’impacte. Cada any atenen a centenars de dones d’arreu d’Europa a la cerca d’una segona opinió o valoració experta en situacions de sospita d’anomalies fetals i també acompanyen en el procediments d’interrupció de l’embaràs.
- Montse Benito. Antropòloga, activista feminista de Ca la Dona, Novembre Feminista i Xarxa Feminista. Ha format part dels diferents espais unitaris feministes constituïts a Catalunya en diferents períodes per impulsar les Campanyes pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït, lluitant pels Drets Sexuals i Reproductius de les dones i les identitats desidents. En l’actualitat part activa en Dret al Propi Cos.Feminista internacionalista forma part de l’Associació Entrepobles des de l’any 1992 (comissió de feminismes i de la seva Junta). Manté vincles estables (cooperación) amb organitzacions feministes de ABIA YALA que defensen i treballen en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, per la defensa de les defensores dels DDSSRR, molts cops criminalitzades en uns països on l’avortament està prohibit o te moltes restriccions. Va formar part de la Junta de Federación Catalana de ONGD (2004/2009) i va formar part de la comissió de educació i de la comissió de gènere (ara eix de feminismes). Activista en organitzacions feministes i moviments veïnals de Nou Barris que en els anys 80 i 90 van impulsar campanyes per Centres de Planning a tots els barris. Trajectòria de la Vocalia de Dones de l’AV de Prosperitat i del Grup de Dones 9 Barris. Ha escrit conjuntament amb Rosa Miró Vam ser, som i seguirem sent feministes.
El guardó és una obra inèdita de l’artista Maria Padilla Climent. S’han escollit les peces d’un total de dotze que conformen l’obra: en barbablava, un diàleg metafòric a través del conte tradicional de Charles Perrault. Per a la seva elaboració s’ha utilitzat una tècnica mixta: collage, transfer i dibuix. Padilla, nascuda a Barcelona l’any 1984, cursà estudis d’art i posteriorment il·lustració a l’escola d’art i disseny Eina. La seva trajectòria va començar en el món de l’art, amb exposicions a Barcelona i Berlín per després decantar-se poc a poc cap a la il·lustració. Actualment treballa compaginant projectes editorials i contes tan infantils com per a adults. Maria Padilla va ser una de les artistes participants de la mostra FemArt 2019.
Quant a l'autor